Крачка назад във вечния танц

Последните дни излезе новината, че Светия Синод на Българската православна църква иска задължително обучение по религия в училище. Хайде нова акция...

Светият Синод иска задължително обучение по религия в училище:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=592334

ДСБ подкрепи искането за задължително обучение по религия:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=593318&audio_id=63200

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавраил:
http://www.vsekiden.com/77609

Ясно е, че в последно време, политическия елит е застанал зад Светия Синод и може би това е плода на разговорите им. Предполагам има и още, но само бъдещето ще покаже.

Какво наблюдаваме в исторически план? Религията, подкрепяна от вярата на народа, е успяла да съхрани българския дух. Комунизмът унищожава религията, за да може хората да вярват само в него и да го подкрепят. Когато той си заминава, хората първоначално се опитват да вярват в държавата. Цялата тази смяна на правителства и партии разколебава хората. Хората не вярват в нищо. Правителството възкресява религията и църквата, за да може хората да вярват отново в нещо постоянно. Хубаво, но...

Едни хорица от The Science Network се събрали 2006, 2007 и 2008 г., за да помислят върху вярата на хората и да споделят опита си. Повече информация за всяка среща можете да намерите от следните връзки (мисля, че всички видео клипове са интересни, нещо като TED):

Beyond Belief: Science, Reason, Religion & Survival
http://thesciencenetwork.org/programs/beyond-belief-science-religion-reason-and-survival

Beyond Belief: Enlightenment 2.0
http://thesciencenetwork.org/programs/beyond-belief-enlightenment-2-0

Beyond Belief: Candles in the Dark
http://thesciencenetwork.org/programs/beyond-belief-candles-in-the-dark

Целта на първата среща е да се дефинира религията и вярата, да се погледне какво в науката се отнася пряко до тези феномени. Във втората среща, учените се опитват да намерят отговора на зададените въпроси, който ще представлява нещо като втора версия на Просвещението. В третата си среща, учените осъзнават колко дълбоко е вкоренена религията в САЩ и целта им този път е да намерят свещите на науката, които горят в тъмнината на религията.

Изгледал съм една голяма част от предоставените материали и сега оценявам, че изложенията са успели да ме убедят. Обикновено не реагирам на неща, които не ме засягат пряко, но в случая виждам как правителството поема по тъмния път. Хората май доста често вярват на сляпо. Много ми се иска, ако потегляме натам, то поне да признаем, че това е защото нямаме нужната образователна система. Това заместваме всъщност.

Явно няма да сме първите, които ще направят крачката към една по-истинска система. Мисля си обаче, че моето поколение, започнало в края на комунизма, би могло да сътвори нещо, ако имаше и едно добро образование. Като гледам властите няма да ни дадат време, пък и нали нямаме образованието :)

Comments

Popular posts from this blog

Sitecore Social Connected 1.3.0 Add Account issue (fixed)

Concatenate rows in Oracle