Земеделие

Не знам защо, но като ми кажат земеделие се сещам за Месопотамия. Наскоро разглеждах появата и развитието на земеделието в Европа и стигнах до годината 7 000 пр.н.е., Балканския полуостров.

Днес обаче прочетох за експедициите до Манхатан и как през 16 век индианците там отглеждали царевица. Голямо озадачение от моя страна! Тези индианци кога са започнали да се занимават със земеделие. Тикви, царевица, картофи... оказва се, че това са били също хилядолетни култури.

Потърсих в Уикипедия и попаднах на статията History of agriculture. Явно тази технология на хората е повсеместна и се е развила на цялата територия на Земята. При това става въпрос за 10 000 пр.н.е. Споменава се дори датиране от 20 000 пр.н.е., което според мен е обосновано, тъй като няма как тази техника да се е появила през 10 000 пр.н.е. и да се е разпространила бързо навсякъде.

Досега не съм мислил за земеделието като толкова глобален феномен. Явно то отдавна е част от културата на хората и им е помагало при всички им преселевания.

Comments

Popular posts from this blog

Крачка назад във вечния танц

Concatenate rows in Oracle