Безразличната Вселена

Наскоро гледах няколко серии от предаването Операция Слава. Мисля, че всеки българин трябва да го проследи, освен ако разбира се не е професионален историк и не знае повече за историческите събития от показаното ни по телевизията.

Връзката на сегашната тема с предаването се състои в едно изказване на Адрей Райчев в края на серията "Цар Калоян или разгромът на рицарите", което остана полу-скрито, но все пак разпали моя интерес. Когато беше запитан от водещия, Росен Петров, дали обича да размишлява над думичката "ако" в исторически план, социологът каза, че му е приятно понякога да даде свобода на мислите си, но знае, че такава дума няма. Това, което добави после е, че искренно се надява хората, които твърдят, че такава дума няма и за бъдещето, да грешат.

Ето тук идват няколко въпроса... Ако човек идва на Земята и се налага да живее в една среда определена от историята, каква свобода има той над бъдещето? Ако ние не сме нищо повече от растенията и животните на тази планета, каква роля изобщо играем за Вселената? Дали тя не е просто едно начало с предизвестен край?

Очаквам бъдещето да ни изненада приятно като ни поднесе по-интересни въпроси :-)

Comments

Popular posts from this blog

Sitecore Social Connected 1.3.0 Add Account issue (fixed)

Concatenate rows in Oracle

Nokia 6120 classic with Nokia (Ovi) Maps 3