Реалната цена на кВтч в Пловдив?

Как можем да изчислим реалната цена на един кВтч електроенергия в Пловдив?

Това е въпросът, който си зададох днес (13 март 2009 г.), когато исках да разбера дали сметката за ток, която искам да платя, е правилна и какво мога да направя, за да я намаля. Преди да насоча вниманието си към енергийната ефективност, реших да пресметна сам колко ми е сметката. За целта трябваше да се сдобия с цените, на които ЕВН България таксува всеки кВтч.

След като потърсих в Интернет за нужната информация, попаднах на страницата на ЕВН България ЕС АД - Цени на електрическа енергия. На пръв поглед цената за дневна тарифа е 0,09669 лв., а нощна 0,03385 лв. Отдолу е добавено, че цената е без ДДС (акцизът не е за мен) и освен това включва цена достъп ЕСО и пренос НЕК. До колкото си спомням от предишни посещения на сайта, информацията тогава беше доста по-сложно представена и се зарадвах, че направо ще взема цените за двете тарифи и като знам колко кВтч са навъртяни, ще получа числото от фактурата си. Да, ама не.

Тук трябва да направя уточнението, че плащам сметката си онлайн и проверявам данните от фактурата си през страницата на ЕВН за Проверка на сумата за изразходвана електрическа енергия, където има само показанията на електромера и сумата за плащане.

Колкото и да смятам с цените на Енергоснабдяване, сумата от фактурата не се получава и е доста по-малка. В такъв момент човек може да спре да се занимава или просто да си даде сметка, че има още някаква такса, която не фигурира там, където гледа. Четейки фактурата в хартиен вид се забелязва отговорът на въпроса. Там има още един ред, който добавя цена за "Ползване на мрежа" на единична цена 0,05506 лв. Оттук се добавя сума, която се отчита като ел. енергия за разпределение.

Търсейки криптичното число 0,05506 попаднах на 1-2 форума, които го споменават и от там разбрах, че трябва да се съсредоточа върху търсенето на евн пренос. Тази разходчица за освежаване ме заведе до сайта на ЕВН България ЕР АД и по-точно, страницата Цени за пренасяне на електрическа енергия. Хм, страницата изглежда позната... извинете за професионалното изктривяване, но разликата в адреса е една буква:
http://www.evn-ec.bg/bg/haushaltskunden/stromtarife.asp
http://www.evn-ep.bg/bg/haushaltskunden/stromtarife.asp

А ето и картинка



Както и да е, да не изпадаме в подробности, че това си е направо phishing от страна на ЕВН България ЕР към ЕВН България ЕС... или е обратното, обърках се :-) Цените за пренос, които виждях не съвпадат с 0,05506, но с малко вглеждане забелзах, че 0,04979 + 0,00527 дава търсеното число. Това означава, че ЕВН България добавят "Цена за пренос по разпределителната мрежа до обекти на Ниско напрежение" и "Цена за достъп до разпределителната мрежа, която се заплаща от всички потребители, присъединени към разпределителната мрежа на Средно и Ниско напрежение".

Аз си мислех, че тези цени за пренос и достъп вече са включени в сметката!? По-надолу има обичайното "без ДДС" и накрая
"Дължимите суми за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа се заплащат чрез ЕВН България Електроснабдяване АД". Яснооо, включените такси достъп и пренос са за ЕСО и НЕК. ЕВН си имат техни такси достъп и пренос.

Ето, Дами и Господа, как разнищих случая.

А сега и поуката. Тъй като всички ние сме крайни клиенти, щеше да е хубаво единичната цена да се посочи с ДДС. Това, което биха могли да покажат на сайта си ЕВН България ЕС, е крайната цена за нощна тарифа от 0,1821 лв. и дневна - 0,1067 лв. Нали Електроснабдяване събират накрая всички дължими суми. Защо да не могат да покажат на клиента цената, която той реално ще плати? Мен не ме интересува толкова, че са включили таксите на НСО и НЕК, по-важно е да се знае, че накрая ще платиш на Елетроразпределение още 0,05506 лв./кВтч.

За да не изглежда, че предлагам нещо невъзможно ще дам следното примерче:
Нощна | Дневна
0,09669 | 0,03385 | Цена на електрическата енергия (ЕВН България ЕС АД)
0,05506 | 0,05506 | Цена за пренос и достъп (ЕВН България ЕР АД)
0,15175 | 0,08891 | Общо
0,18210 | 0,10669 | Общо с ДДС

Смятам, че посочената таблица, макар и неогледна заради ограничените възможности на медията, е 100 пъти по-говоряща за крайния потребител. Остава да се добавят обръщенията към законите и уредбите, които регламентират тези цени, но не виждам защо трябва да се усложнява излишно крайната информация.

Имам намерението да се обърна към ЕВН България ЕС АД с молба да променят начина, по-който показват тарифите. Ще гледам да обновя статията, ако получа повече информация по въпроса.

Благодаря за вниманието и не се колебайте да оставите мнение или да ме поправите, ако срещнете неточности в статията.

Comments

Popular posts from this blog

Sitecore Social Connected 1.3.0 Add Account issue (fixed)

Concatenate rows in Oracle